Vrij van Angst voor Gezichtsverlies

Als een groot besluit genomen is

Vandaag precies twee jaar geleden emigreerde ik naar Australië. De bedoeling was dat ik daar zou blijven. Ik wist het zeker. Ik zou geen last krijgen van heimwee. Ik zou niet zoals veel vrouwen voor mij, terug naar Nederland verlangen en het haar man moeilijk maken met een wens om terug te keren. Ikke niet.

Ikke wel dus.

Sinds twee weken ben ik terug. Hoewel mijn partner nog in Australië is en ik hem erg mis, ben ik blij om terug te zijn. Hier hoor ik. Ik hou van de polder. Het is herfst terwijl het in Sydney lente is. Daar bloeit de jacaranda binnenkort in schitterende violette tonen. Daar geurt de jasmijn zo heerlijk dat je er bijna gek van wordt. Dat mis ik. Er is nog veel meer dat ik zal moeten missen en toch: toch ben ik blij om terug te zijn.

Het besluit om te emigreren, al je bezittingen weg te doen en met een paar koffers te vertrekken om elders een nieuw leven op te bouwen, wordt niet in een uurtje genomen. Ik was ervan overtuigd dat ik het juiste koos. Ik wist het zeker. En ik had hoge verwachtingen van mezelf: ik zou slagen.

Als het toch niet het juiste besluit blijkt te zijn

Toen met de tijd mijn twijfel groeide, groeide er ook een angst. Wie met zoveel overtuiging ergens voor gegaan is, gaat (excuse my french) “harder op zijn bek” dan wie wat voorzichtiger te werk gaat. Wat zou iedereen wel niet van mij denken? ‘Wat een mislukkeling, wat een lafaard; te snel opgegeven, niet lang genoeg geprobeerd, niet goed aangepakt, niet erg slim; slap; je laat je man in de steek, je loopt weg voor problemen…’ De kritiek die ik alvast bedacht had die anderen op mij zouden hebben als ik op mijn besluit zou terugkomen was niet van de lucht.

Het werd me duidelijk: ik was gewoon bang voor gezichtsverlies. Bang voor wat “ze” van me zouden denken, of erger nog: zeggen. Achter mijn rug om zou van alles negatiefs over mij gezegd en besproken worden waar ik geen invloed op zou hebben en wat mijn imago zou schaden. Ik zou mijn gezicht verliezen. En dat wilde ik helemaal niet. Ik zou er bijna liever voor gekozen hebben ongelukkig te zijn en daar te blijven, dan het risico te lopen om in de ogen van mijn geliefde achterban zo af te gaan.

Hoe je je van de angst voor gezichtsverlies kan bevrijden

Door de technieken die ik als life coach en mentor gebruik wist ik dat ik hier te maken had met een behoefte aan goedkeuring en een behoefte aan controle. Die heb ik beide op de manier van de Sedona Methode helemaal de ruimte gegeven en verwelkomd. Ik heb er goed naar gekeken. Ik heb eerlijk onderkend dat die behoeften heel sterk in mij aanwezig waren.  En toen ik dat helder had kon ik erom lachen.

Dat deed ze wegsmelten, oplossen en verdwijnen. Wat overbleef was een grote kracht en een gevoel van moed en acceptatie. Ik kon een innerlijke vrede ervaren met alles wat er zou komen.

Vanuit vrijheid en liefde voor zowel mijzelf als mijn partner heb ik de keuze kunnen maken. Het was niet eenvoudig maar ik kon het wel. En zo zit ik hier weer in het land onder de zeespiegel met de lage wolken en de harde wind. Het interesseert me niet wat mensen denken  of zeggen over mijn “mislukking”. Ik voel me vrij en redelijk gelukkig. Ik heb het gedaan, het emigreren. Het beviel niet. En nu ben ik terug. En dat bevalt wel.

Hoe vaak kiest u ervoor iets niet te doen uit angst voor gezichtsverlies? Hoe vaak laat u zich belemmeren door de angst voor uw eigenbedachte kritiek van de anderen?

Zou u weleens iets willen veranderen in uw leven dat echt belangrijk voor u is maar wat u liever niet doet uit angst voor gezichtsverlies? Voelt u zich onvrij omdat u denkt dat uw omgeving negatief zal reageren als u een bepaalde verandering aanbrengt waarvan u toch zeker weet dat het u gelukkiger maakt?

Weet u, het leuke is dat ik van niemand nog gehoord heb dat ik een mislukkeling ben, dat ik mijn man in de steek heb gelaten of dat ik laf ben. Misschien wordt het achter mijn rug om wel gedacht of gezegd hoewel ik die indruk niet heb. Maar het mooiste is: het kan me niet schelen. En dat feit maakt dat het er helemaal niet is. In de vrijheid die ik ervaar, doordat ik de behoefte aan goedkeuring en aan controle heb losgelaten, heb ik geen angst en dus ook geen oog en oor meer voor mogelijke negatieve kritiek. Wat ik zelf uiteindelijk ervaarde was moed, acceptatie en innerlijke vrede. En dat krijg ik nu ook terug: men vindt mijn keuze moedig, men accepteert waarvoor ik heb gekozen en zo te zien heeft men er vrede mee.

Het is mijn enthousiasme over de Sedona Methode geweest die me in het coach-vak heeft gebracht. Ik heb zoveel baat bij het gebruik ervan! En ik zie dat ook bij mijn cliënten.

Bent u benieuwd naar hoe dat werkt? Wilt u ook vrijheid ervaren? Wilt u ook uw keuzes maken zonder te worden weerhouden door gevoelens van angst? Wilt u zich ook bevrijden van de angst voor gezichtsverlies? Neem vrijblijvend contact met mij op. Met plezier zal ik al uw vragen beantwoorden.

Met hartelijke groet,

Miriam Aziz

Advertisements

One Comment on “Vrij van Angst voor Gezichtsverlies

%d bloggers like this: