Gelukkig zijn door in het Nu te Zijn

Lester Levenson (“De Sedona Methode”) en Eckhart Tolle (“De Kracht van het Nu”) zijn voorbeelden van vele meesters oud en nieuw, die het Nu promoten als de plek waar geen problemen zijn. Hoe zit dat?

In het Nu is er geen gisteren en geen morgen; is er geen verleden en geen toekomst, tenzij je zelf het Nu volpropt met gedachten aan en over dat verleden en die toekomst. Als je dat niet doet en als je echt in het Nu kunt zijn, kun je ervaren dat alles oké is, dat er niets ontbreekt en dat er niets aan de hand is. Als je echt in het Nu kunt zijn zul je ervaren dat je verbonden bent met een zogenaamd Veld van Zijn waarin je vele mogelijkheden hebt en waarin je beschikt over een grote scheppende kracht.

Zelf verkeer ik in een positie bij uitstek waarin ik mijn Nu zou kunnen volproppen met emotionele herinneringen uit het (nabije) verleden en problematische gedachten over de (nabije) toekomst. Ik heb veel onzekerheden in mijn leven op dit moment en zou veel willen veranderen. Net terug geëmigreerd vanuit het buitenland is er veel te regelen en zou ik me grote zorgen kunnen maken om alles wat nog niet geregeld is. Gelukkig weet ik hoe ik in het Nu kan zijn, ongeacht wat er zonet gebeurd is of zodadelijk moet gebeuren. Hoe doe je dat?

Het eerste inzicht dat kan helpen om meer in het Nu te zijn is het inzicht dat je niet je gedachten en gevoelens bént, maar ze hébt. We identificeren ons vaak met wat we voelen en denken. We zeggen dan bijvoorbeeld: ‘Ik ben boos’, terwijl we veel meer zijn dan alleen maar boos. We zijn sowieso naast wat we voelen natuurlijk ook mens, man of vrouw, vriend of vriendin, vader of moeder, etc. En naast dat we ons op een gegeven moment boos voelen kunnen we ons ook verdrietig of bang of trots voelen, of wat dan ook. Je niet meer te identificeren met wat je voelt, is de helft van de eerste stap.

Je niet meer te identificeren met wat je denkt, is de andere helft van de eerste stap. Allerlei gedachten die in hoog tempo en onophoudelijk door ons hoofd gaan, zijn maar gedachten. We denken miljoenen gedachten op een dag, en vaak geloven we dat onze gedachten waar zijn. ‘Ik denk dat, dus dat vind ik zo, dus dat is zo, voor mij!’ is een logische gang van denken. Maar stel jezelf de vraag es: ‘Ben ik mijn gedachten?’, ‘Ben ik wat ik zo-even dacht?’ en let goed op het antwoord.

Zie je dat er meer is dan wat je voelt en wat je denkt? Zie je hoe je niet je gedachten en je emoties bent, maar hoe je die alleen maar hebt?

Zodra je dat inziet, kun je je ermee de-identificeren. En dan kun je je ervan losmaken. Je kunt emoties en gedachten loslaten, zoals je een gummetje uit je hand kunt laten vallen. En als je dat eenmaal doorhebt en kunt toepassen, zul je veel beter in staat zijn om in het Nu te zijn. Het Nu wordt dan vrij van dat waarmee je het voorheen volpropte, en je kunt dan eenvoudigweg Zijn in het Nu. En als je Bent, Nu, en steeds vanuit dat Nu Zijn de ruimte kunt bewaren tot wat je denkt en voelt, dan zul je ervaren dat er Nu eigenlijk niets aan de hand is: dat er eigenlijk alleen maar vrede is en ruimte. En dat geeft rust! Alle spanning kan dan weg, alle zorgen zijn dan minder, alle onzekerheden zijn dan beter uit te houden en het is naast dat het voor jezelf veel fijner is, ook veel fijner voor anderen om met jou om te gaan, want je bent niet zo zorgelijk!

Dit is hoe ik door zwaar weer navigeer en trouwens ook door zonnig weer. Het zware weer wordt er minder zwaar door en de zonnige dagen zijn daardoor nog zonniger.

Te Zijn in het Nu stelt mij in staat om zin te hebben in het leven tijdens de moeilijkste periodes. Ik voel me bevoorrecht om te leven in een tijd waarin de kennis van meesters toegankelijk is voor ons allemaal, zodat ik kan leren, kan groeien en nog beter kan Zijn!

Op het Nu, op Nu gelukkig Zijn,

Miriam Aziz

Advertisements
%d bloggers like this: